Què és?
El hackfeminisme sorgeix com un moviment que fusiona els principis del feminisme amb l’activisme tecnològic i la cultura hacker. Junt amb la comunitat ciberfeminista, busca utilitzar les eines digitals i les tecnologies de la informació per a promoure la igualtat de gènere i lluitar contra la discriminació, prevenir el robatori d’informació i combatre la violència de gènere digital. Contribuint així a fomentar espais en línia, més inclusius i segurs.
Què fan?
Les hackfeministes aposten per un ús crític de la tecnologia per a canviar les estructures de poder i així transformar la societat, fent-la més lliure i igualitària. Per això, busquen alternatives de navegació per les xarxes que proporcionin una representació més justa de les dones i les alliberi de la vigilància i de l’amenaça de la violència masclista digital.
Les hackfeministes també empoderen a altres dones, a través de la creació de programari lliure i obert que abordi els desafiaments del gènere. A més, organitzen tallers i esdeveniments destinats a dones i persones no binàries en el camp de la tecnologia, la privadesa i la seguretat en línia. En resum, el hackfeminisme representa una forma d’activisme que utilitza la tecnologia com a eina per a avançar en els objectius feministes i promoure la igualtat de gènere.
Posa’m algun exemple
Un dels grups pioners en la recerca-acció ciberfeminista a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol és DonesTech.
Des del 2006, l’organització treballa per l’autoinclusió de les dones en la societat de la informació, fomentant l’accés, l’ús, la participació i la militància de les dones en les TIC. Entre les seues activitats destaquen la promoció de la producció audiovisual per part de les tecnoartistes i el suport a la tasca de les dones hackers. DonesTech col·labora amb diverses entitats i col·lectius i participa en festivals, conferències i congressos per difondre i visibilitzar les experiències de les dones amb les tecnologies.
Al seu lloc web, donestech.cat, pots aprofundir en els diferents projectes que duen a terme. També explorar les guies sobre gènere i noves tecnologies que han elaborat.
En conclusió
Aprofitant la celebració de la Diada de les Dones, aquesta nota vol reconèixer el paper essencial del hackfeminisme en la lluita per la igualtat de gènere. Amb cada línia de codi, cada programari lliure, cada taller i cada esdeveniment, contribueixen a aconseguir una societat més justa i equitativa i un futur digital més igualitari per a tothom.
Speak Your Mind