Què és?
Cada vegada som més conscients i acumulem evidències que l’ús inadequat de les tecnologies digitals pot desencadenar en trastorns de la salut mental, l’autoestima i la percepció de la realitat. A més, aquest mal ús també pot minvar la productivitat, l’eficiència, i fins i tot la qualitat del son.
Així, l’anomenada demència digital es fa palesa quan aquest ús excessiu, interfereix negativament en les habilitats cognitives. Per això, se la considera una epidèmia moderna, que pot afectar a persones de totes les edats, gèneres i estils de vida.
Quins símptomes té?
Per exemple, segur que abans d’incorporar els dispositius mòbils intel·ligents a la nostra rutina diària, solíem recordar amb facilitat números de telèfon o dates d’aniversari. Oi? En eliminar la necessitat de retenir aquesta informació, ja que confiem aquesta tasca a les eines digitals, s’està debilitant la nostra memòria i la capacitat d’aprenentatge.
De la mateixa manera, també poden decaure les capacitats d’atenció, de resposta als estímuls i del llenguatge. Més encara, incrementa el risc de desenvolupar ansietat, depressió, aïllament, mala postura o mala coordinació.
Com contrarestar-la?
Podem compensar els efectes de la demència digital adoptant hàbits positius i saludables, en la nostra vida quotidiana i fent un ús més conscient i equilibrat de les TIC.
- Desconnecta regularment de les pantalles.
- Activa el teu cos amb exercici físic i estiraments.
- Entrena el teu cervell i les teues habilitats cognitives amb jocs, exercicis i desafiaments.
- Cerca i mantén espais de socialització desvirtualitzada, per treballar les relacions i passar temps amb altres persones, sense la interferència de la tecnologia.
Precisament, divendres vinent, obrim l’Aula Virtual del gòTIC per reflexionar i aprendre com podem mantenir una relació més saludable amb la tecnologia. Si aquesta qüestió et preocupa, t’animem a informar-te, inscriure-t’hi i participar-hi a tarrega.cat/gotic.
Speak Your Mind