La teua presència digital pot impulsar un canvi social? El ciberfeminisme sorgeix com una resposta crítica i constructiva a aquesta qüestió, plantant cara a les desigualtats que es perpetuen, també en l’espai virtual.
La tecnologia: reflex de la societat
La tecnologia, tot i semblar neutra, sovint reflecteix i reforça estereotips i biaixos que perpetuen desigualtats.
Per exemple, assistents de veu com Siri o Alexa, per defecte, utilitzen veus femenines, contribuint a imaginar la dona com a figura submisa. Mentre que eines de traducció i videojocs revaliden models lingüístics i rols que marginen la diversitat de gènere.
Un altre cas és el reconeixement facial, que sovint presenta dificultats per identificar correctament dones o persones de diferents ètnies a causa dels biaixos presents en els conjunts de dades utilitzats en el seu entrenament. A més, algunes aplicacions de salut i benestar promouen cànons de bellesa i patrons corporals limitants i excloents.
Què és ciberfeminisme?
El ciberfeminisme ens convida a assumir el control de l’espai digital i a transformar-lo des de dins. Aquest moviment impulsa diverses accions clau:
La reapropiació de l’espai digital. A internet, les dones troben nous espais per expressar-se lliurement i denunciar discriminacions, tant en línia com fora d’ella. Aquesta mobilització digital dona peu a comunitats que generen narratives alternatives i desafien els patrons d’un sistema tecnològic tradicionalment patriarcal.
La crítica a les estructures patriarcals. A través de l’anàlisi i el debat, es qüestionen les pràctiques i els models establerts, per exemple en els processos de disseny i la implementació dels algorismes, orientant-los cap a una representació més diversa i inclusiva.
La innovació en la creació artística i cultural. L’ús de tecnologies emergents, com la realitat virtual i la intel·ligència artificial, permet crear experiències col·lectives que redefineixen el cos i la identitat, obrin noves vies d’expressió.
Les polítiques d’inclusió i accés. Per a moltes dones, l’accés a la tecnologia continua essent limitat. Per superar aquesta bretxa digital de gènere cal implementar polítiques públiques que garanteixin igualtat d’oportunitats en l’accés i l’ús de les tecnologies.
DonesTech
El col·lectiu DonesTech impulsa la recerca i l’acció ciberfeminista a Catalunya, fomentant xarxes de suport i lluitant contra les violències digitals masclistes.
Mitjançant tallers, formacions i materials divulgatius, treballa per l’accés i la participació equitativa en el món de les TIC i fa visible el rol de les activistes i les tecnoartistes.
Per a més informació, pots visitar el seu web donestech.net.
En conclusió,
El ciberfeminisme ens ofereix l’oportunitat de transformar la nostra identitat digital i de reconfigurar les relacions de poder en un entorn digital que, dia a dia, té més pes en la nostra vida.
Buscant solucions a reptes com la manca de models diversos, l’assetjament en línia i l’auge de la desinformació, cada acció —per petita que sigui— representa un pas cap a un espai tecnològic més just, inclusiu i igualitari.
En el marc del Dia Internacional de les Dones —i també al llarg de tot l’any— alcem la veu per reivindicar la igualtat d’oportunitats, tant en l’espai digital com a peu de carrer.
Lluita, participa, denuncia, innova i sigues part de l’impuls del canvi.
Bona Diada a totes!