Càpsula 176. Sou una colla de racistes!

Posted in#CàpsulaTIC

No em salto cap número de la revista. Amb els anys, però, els meus hàbits de consum han canviat. D’un temps ençà, la meua porta d’entrada a Nova Tàrrega és a través de l’iQuiosc (la web, ja que l’app, al meu gust, és poc usable). Sense renunciar a l’experiència 360° de fullejar-la a la pastisseria, mentre gusto un cafè ben fet. Puntualment, també hi arribo a través de les xarxes socials, deixant-me pescar per un titular cridaner o per l’impacte que ha desencadenat a la comunitat.

Fa uns dies, en llegir el post amb la portada de l’edició número 3989 del setmanari vaig quedar alterat en veure els comentaris xenòfobs i la complicitat que generaven. Per sort, també hi ha algú que es va atrevir a plantar-los cara. Perquè el discurs de l’odi se’l combat i se’l refuta. Per això, la càpsula TIC d’avui se centra assenyalar als discursos racistes i xenòfobs a les xarxes i proposar informació i recursos per prevenir-los, identificar-los, assenyalar-los i desmuntar-los.

Posant el focus

Els mitjans digitals i les xarxes socials han esdevingut poderoses eines que ens faciliten comunicar-nos i relacionar-nos. Però també han afavorit la propagació d’idees i actituds agressives i xenòfobes. Per una banda, aprofitant-se de la difusió ràpida i global de les xarxes, que sobrepassa els marcs legals de cada estat. Per l’altra, aprofitant el camuflatge de la seua identitat digital.

Així, podem definir el ciberracisme com conjunt d’idees, discursos i pràctiques comunicatives d’invisibilització, estigmatització, discriminació, exclusió i explotació de les persones per motius racials.

Segons el darrer Informe sobre la evolución de los delitos de odio en España (2022) els delictes de xenofòbia i racisme a les xarxes, no paren de créixer any rere any. Això, malgrat que l’any 2016 la Comissió Europea va fer públic el Codi de conducta amb una sèrie de compromisos de les empreses tecnològiques, per lluitar contra la propagació de la dels discursos racistes, xenòfobs i intolerants, a les xarxes socials.

Orientacions vers la ciberconvivència

La proliferació de comentaris xenòfobs, racistes i discriminatoris en aquest entorn virtual exigeix una resposta activa i col·lectiva. El primer pas implica canviar la nostra mirada sobre la realitat sobre les persones migrants o desplaçades. Superant els estereotips i les percepcions superficials. Més enllà de la indiferència, el menyspreu i la discriminació. Vers la convivència i la interculturalitat.

Els rumors i les notícies enganyoses tenen moltes víctimes. Però, sense dubte, un dels col·lectius més afectats és el de les persones migrants, les refugiades i les minories religioses.  Els canals Maldita Migración maldita.es/migracion i Verificat Migracions verificat.cat/category/verificacio/migracions desmunten la desinformació i ofereixen informació contrastada a la ciutadania. En aquesta línia, també voldria destacar els observatoris sobre discurs d’odi i discurs discriminatori als mitjans de comunicació, de Mèdia.cat media.cat/discurs-discriminatori

Així mateix, també cal posar en relleu algunes propostes d’activisme digital contra l’odi racial i que promouen les contranarratives.  A escala global, la xarxa referent és la International Network against Ciber-Hate inach.net, que agrupa una bona colla de moviments i col·lectius contra la intolerància i el ciberodi. 

En l’àmbit europeu trobem la campanya juvenil No Hate Speech nohate.es. Busca mobilitzar els joves per reduir el nivell d’acceptació del discurs de l’odi, prevenir i contrarestar aquest problema amb l’educació en drets humans, sensibilitzar sobre els riscos que comporta la propagació del discurs de l’odi per a la democràcia i el benestar dels joves i desenvolupar i difondre eines i mecanismes per denunciar-lo.

Manifesta’t!

Si desitges formar-te per combatre el racisme digital, pots començar pel Paquet educatiu contra la discriminació digital, desenvolupats per l’associació CEPS Projectes socials. El trobaràs, descarregable en català, a digitaldiscrimination.eu/pack

Per aprofundir més en l’aprenentatge i l’acció, et recomano #BCNvsOdi, de l’Ajuntament de Barcelona ajuntament.barcelona.cat/bcnvsodi. Una plataforma de divulgació i sensibilització en matèria de lluita contra el discurs d’odi, amb informació, materials i recursos pedagògics, informatius i d’anàlisi per a la ciutadania.

Acabo recordant-te que si has estat víctima o testimoni o tens coneixement d’una conducta relacionada amb un delicte d’odi (digital o no) o de qualsevol acte de violència, intimidació, hostilitat o discriminació cal denunciar-ho.

Les xarxes socials tenen el seu propi sistema per denunciar en línia missatges que continguin discurs d’odi. A més, els Mossos d’Esquadra disposen d’una bústia electrònica per orientació i suport mossos.delictes.odi@gencat.cat

En conclusió, t’animo a comprometre’t a combatre el racisme digital. Amb la convicció que cada acció compta en aquesta lluita i contribueix a la millora de la nostra societat, lliure d’odiadors. Bona quinzena. xerpejant.cat

L’enllaç curt d’aquest contingut és https://xerpejant.cat/c176

No responsesadd one

Speak Your Mind

Your email address will not be published. Required fiels are marked “*“.

Posted in#CàpsulaTIC