Avui et presento nou propostes per aprofitar de manera creativa, positiva i compartida de les TIC, durant les festes nadalenques, amb els infants i adolescents. M’encantarà saber si us decidiu a experimentar alguna d’aquestes activitats en família. També us convido a compartir i ampliar aquesta llista amb les vostres propostes, etiquetant-les amb #CàpsulaTIC!
1. Fem geocaching pel Parc
Descobriu els racons del Parc de Sant Eloi (o de la vostra destinació vacacional, si us escapeu uns dies) amb una cacera de tresors, en equip. Passeu una bona estona, orientant-vos i resolent enigmes per trobar l’amagatall i registrar la descoberta. A la botiga, trobareu l’app Geocaching® per començar el joc! La versió prèmium inclou funcions addicionals i té un cost de 39,99 euros cada any. També podeu utilitzar c:geo, una bona l’alternativa de codi obert. Teniu més informació a geocaching.com
2. Ballem amb Just Dance Now
Imiteu coreografies de cançons seleccionades en aquest joc multijugador i sense necessitat de consola. Connectant-vos al lloc web justdancenow.com a través d’un l’ordinador, tauleta, dispositiu Chromecast o televisor intel·ligent i usa el telèfon intel·ligent com a controlador de moviments. Hi ha disponible una versió gratuïta amb limitacions. Per gaudir del catàleg complet de cançons i sense anuncis, pots adquirir un passi VIP de Grup de 24 hores, per 1,99 euros.
3. Que soni la música
Creeu una llista de reproducció col·laborativa amb les vostres cançons preferides per les vetllades nadalenques. Dediqueu temps a trobar, escoltar i organitzar noves cançons que desvetllin l’esperit de Nadal o prepareu una col·lecció de músiques animades per la revetlla de Cap d’Any, a través de plataformes com Spotify o Deezer.
I perquè no organitzar una sessió de karaoke? A YouTube hi podeu trobar moltes versions instrumentals de cançons populars amb lletres a la pantalla. Només us caldrà un televisor o un projector per millorar la visualització. (I avisar al sofert veïnat)
4. Juguem amb jocs de taula virtuals
Existeixen moltes aplicacions i plataformes en línia que us permeten jugar a jocs de taula virtuals com Carcassonne, Catan, el Parxís o el Monopoli, sigui en família o amb amics. També podeu provar Board Game Arena ca.boardgamearena.com, una plataforma gratuïta, amb registre i en català, amb un catàleg de més de 750 jocs clàssics i nous. Una altra oportunitat per compartir una bona estona, descobrir nous jocs (que potser voldran afegir a la carta als Reis) i millorar les teves habilitats cognitives i socials.
5. Registrem les vacances
Utilitzeu l’aplicació nativa d’enregistrament de so o la càmera de fotos del telèfon intel·ligent per documentar les aventures i els moments especials de les festes. De forma divertida, contribueix a desenvolupar les habilitats de comunicació, l’expressió oral i la competència auditiva. També podeu escriure i gravar una història col·laborativa. Comença una narració i deixa que els teus fills la continuïn. En acabat, proposa’ls d’enregistrar-la: serà el seu primer audiollibre!
6. Creem Art Digital
Experimenteu amb la creativitat amb eines digitals. Pels més petitons, l’eina de codi obert Tux Paint (Windows, Linux, Mac i Android) o Kids Doodle – Paint & Draw (Android i iOS). Així mentre us divertiu, creant amb pinzells de colors i adhesius, també desenvolupen les seues habilitats motrius fines. Pels adolescents i joves, proveu ArtRage, Krita o Canva per crear dibuixos digitals o dissenys gràfics. I si creeu una felicitació nadalenca o d’any nou o organitzeu una petita exposició virtual familiar?
7. Creem un videojoc
ScratchJr (Android, iOS i Windows) per a nens i nenes de 5 a 7 anys i pels més grandets, l’eina web Scratch 3.0 scratch.mit.edu utilitzen un llenguatge de programació visual senzill, progressiu i divertit. A internet hi ha infinitat de tutorials i vídeos amb propostes guiades i exemples de jocs que podeu replicar en un pim-pam. D’aquesta manera, també aprenen a afrontar problemes i fomentar la imaginació, la creativitat i el pensament lògic.
8. Una visita a l’IDEAL.
Aprofiteu les festes per visitar l’exposició immersiva Tutankamon al Centre d’Arts Digitals de Barcelona. Descobriu la història de la civilització egípcia a través de les sales immersives, interactives i de realitat virtual. Durant aquests dies, el paquet familiar per a 4 persones, costa 48 euros. Trobaràs més informació a idealbarcelona.com
Bon Temps de Nadal.
Desconnecta el teu mòbil (posa exemple!) i gaudeix d’un temps de qualitat amb la família i amics. Deixa de banda les notificacions i les distraccions digitals per dedicar-te plenament als moments especials d’aquestes festes. Busca l’equilibri, combinant-ho amb experiències lliures de mòbils.
Ens retrobarem l’any vinent. I sobretot, aquests dies, recorda allò que l’essencial és invisible als ulls (i fora de les pantalles). Bones festes i bona quinzena!
Speak Your Mind