Amb la Càpsula TIC d’avui, arribo a dues-centes quinzenes compartint coneixement, intuïcions i experiències a Nova Tàrrega.
Aquesta singladura va néixer d’una conversa compartint un cafè amb la Lourdes Cardona, amb l’objectiu de fer més accessibles les tecnologies digitals, fomentar un espai de reflexió i debat, i proporcionar eines pràctiques per millorar la nostra vida quotidiana digital des de les pàgines del setmanari. Des de llavors, he abordat temes ben diversos, de l’alfabetització digital i mediàtica fins a temes de seguretat, comunicació i innovació, intentant contribuir al guiatge a través d’un paisatge tecnològic en constant canvi. Creus que me n’he anat sortint?
Aquests dies, mentre reviso i organitzo el meu lloc web xerpejant.cat, m’adono que moltes de les eines i aplicacions proposades des de les primeres publicacions del 2016 ja no estan disponibles o han evolucionat radicalment. La tecnologia avança a passos de gegant i, per això, per un moment, m’agradaria aturar-me a reflexionar sobre com aquests canvis han transformat la nostra manera de viure i pensar.
En 1 minut
Des de llavors, la població mundial d’Internet no ha deixat de créixer. Si l’any 2016 hi havia 3,4 mil milions d’usuaris connectats, el 2024 aquesta xifra ha augmentat fins als 5,3 mil milions, el que representa un 67,5% de la població mundial. Aquest creixement del 56% en menys d’una dècada explica per què la generació de dades s’ha disparat, impulsada per la irrupció de tecnologies emergents com la IA generativa, el streaming 4K i la comunicació en temps real.
La digitalització de la societat també ha seguit un ritme frenètic. Cada any generem una quantitat de dades exponencialment superior a l’anterior. La plataforma DOMO, a través del seu informe anual Data Never Sleeps (https://www.domo.com/es/data-never-sleeps), ha anat seguint aquesta evolució.
Segons les previsions dels analistes, la quantitat de dades creades, capturades, copiades i consumides arreu del món superarà els 394 zettabytes el 2028 (per posar-ho en context, un zettabyte equival a 1.000 milions de terabytes).
Temps de canvis
Comparant la seua versió 4.0 de 2016 amb la versió 12.0 de 2024, podem entendre millor com han canviat els hàbits digitals i quines plataformes han guanyat protagonisme.
Les plataformes digitals també han evolucionat dràsticament en aquests vuit anys, redefinint la manera com ens comuniquem, consumim entreteniment i fem compres en línia.
El 2016, Facebook era la xarxa social dominant, amb més de 216.000 fotos compartides per minut. El 2024, el panorama ha canviat totalment: TikTok s’ha convertit en la plataforma de vídeos curts per excel·lència, mentre que Instagram es consolida com un referent social i visual. També hem vist la sublimació i el declivi de plataformes com X, amb els seus canvis radicals amb nous models de negoci o com les eines de missatgeria instantània i videoconferències, amb WhatsApp i Telegram, han esdevingut espais de comunicació imprescindibles.
Pel que fa a la visualització de continguts, YouTube era el gran referent el 2016, amb cent hores de contingut pujades per minut, mentre Netflix registrava 87.000 hores de reproducció. Avui, el consum audiovisual ha arribat a nivells inimaginables: Netflix, supera les 360.000 hores de streaming per minut i YouTube, 3.4572.000 visualitzacions per minut.
En el sector del comerç electrònic, la immediatesa ha esdevingut essencial. El 2016, Amazon generava 220.000 dòlars en vendes per minut. Ara, el mercat digital s’ha diversificat i han sorgit plataformes com DoorDash i Uber Eats, que han consolidat el consum de serveis instantanis adaptats al nostre ritme de vida (massa) accelerat.
El 2024 ha portat la intel·ligència artificial a nivells inimaginables el 2016 i han revolucionat la manera de generar informació i entreteniment. Models d’intel·ligència artificial, assistents virtuals i eines d’anàlisi de dades han passat a ser habituals i accessibles pel gran públic. Per exemple, Siri gestiona més d’un milió de sol·licituds per minut i Gemini de Google, rep més de 8.500 visites per minut. Aquest canvi destaca la transició d’un model de consum passiu a un model altament interactiu i automatitzat.
Amb aquest augment de la presència i el consum digital, també han crescut les preocupacions sobre ciberseguretat. L’any 2024, el cibercrim genera milers d’atacs cada minut, obligant empreses i usuaris a reforçar les seves mesures de protecció de dades. La protecció de la privadesa i la seguretat digital s’han convertit en reptes fonamentals que requereixen consciència i preparació.
Moltes gràcies
Arribar a la Càpsula TIC número 200 és molt més que una fita: és un camí ple d’ànima, passió i compromís. Publicar cada quinze dies ha estat un repte, una font d’enriquiment i una oportunitat per explorar nous horitzons digitals.
El futur es presenta ple de desafiaments i oportunitats: la integració de la IA en la nostra vida diària, l’expansió del metavers i la realitat augmentada, els avenços en computació quàntica i la recerca constant d’un equilibri entre digitalització i benestar personal.
Continuar endavant, explorant i compartint, és una celebració i, alhora, una renovació de l’esperit d’aquesta iniciativa. Per això, vull acabar amb un profund agraïment a tots els lectors i amics que llegiu les Càpsules TIC i em feu arribar els vostres feedbacks. De manera especial, a la Laia i el Pau de Nova Tàrrega, que acullen els meus escrits i els encapsulen dins de les pàgines del setmanari. Gràcies per ser-hi i per continuar construint aquest espai de coneixement compartit.
Bona quinzena! xerpejant.cat