Divendres passat, 24 de gener, una bona part de la família del setmanari Nova Tàrrega ens vam reunir per celebrar de la Diada de Sant Francesc de Sales, el patró del periodisme. A la invitació de l’esdeveniment —publicada a la pàgina 15 de la NT4036— es posava èmfasi en la importància de preservar els valors d’un estil de periodisme honest i proper.
Inspirant-me en aquesta reflexió, dedico aquesta Càpsula TIC a parlar dels valors que considero que són essencials i cal reivindicar per al periodisme digital, per afrontar els desafiaments del nostre temps.
Reptes i oportunitats
El periodisme digital ha canviat radicalment la manera com accedim i consumim informació. Nova Tàrrega és un bon exemple: ja no hem d’esperar que arribi divendres per informar-nos i estar al corrent de l’actualitat del nostre entorn. Ara podem accedir al portal informatiu novatarrega.cat, subscriure’ns a les llistes de difusió o els perfils socials, que ens permeten seguir les notícies en temps real. Aquesta evolució ha permès arribar a nous públics i ens ajuda a mantenir-nos connectats amb la comunitat.
Internet i les xarxes socials han democratitzat l’accés a la informació i han facilitat la comunicació plural, dissident, oberta i des de perspectives diferents. No obstant això, també han propiciat nous desafiaments: l’augment de la desinformació i l’ús del sensacionalisme per captar clics, la pèrdua de rigor, el pseudoperiodisme i la hiperdependència dels algoritmes.
Periodisme amb valors
Davant d’aquest context, es fa imprescindible recuperar l’essència del periodisme. Apostar per uns valors sòlids i de base per dur a terme qualsevol acció comunicativa, en entorns digitals. A continuació, presento deu valors que considero fonamentals per guiar el periodisme digital cap a l’excel·lència:
1. La veracitat. L’ànima del periodisme és la veritat. En un món on el nombre de clics o m’agrades pesen més que la credibilitat, cal prioritzar la cerca fonts verificades, la informació contractada i rebutjar males pràctiques com la publicació i difusió de notícies falses, publicitat enganyosa o titulars sensacionalistes.
2. La transparència. Els fets s’han d’explicar tal com són, sense manipulacions ni biaixos i incorporant totes les veus implicades en un tema perquè l’audiència pugui formar-se la seva pròpia opinió. També és important reconèixer errors i corregir-los de manera visible i honesta. Els mitjans han de ser clars sobre com es financen i com obtenen la informació, qui la redacta i amb quins criteris.
3. La proximitat. Tot i viure en un món globalitzat, els lectors continuem valorant (i molt!) el periodisme que tracta del nostre entorn més immediat. Els mitjans locals, com Nova Tàrrega, Ràdio Tàrrega, Tàrrega TV, Urgell TV, Comarques de Ponent,… tenen un paper fonamental en aquest àmbit. Periodistes com la Laia Pedrós, la Gemma Carceller, l’Aleix Cruz, l’Oriol Gordillo, la Noèlia Burgos, Jordi Bonilla…, posen rostre i exemplifiquen aquest compromís amb la comunitat i el territori.
4. La responsabilitat social. Els mitjans digitals exerceixen una gran influència en l’opinió pública. Per això, han de prioritzar el bé comú i actuar de forma ètica i proactiva. Desmuntant discursos de l’odi i combatent la desinformació i fomentant els diàlegs respectuosos i constructius, sempre amb l’objectiu de generar un impacte positiu en la societat.
5. La innovació. Mantenir-se oberts a explorar nous formats i tecnologies que puguin contribuir a millorar l’experiència del lector i a fer-la més atractiva, accessible i comprensible. El periodisme interactiu i ciutadà, les notícies transmèdia, la realitat augmentada o el podcàsting són exemples de com la digitalització pot ajudar a captar nous públics.
6. La col·laboració. Cal fomentar sinergies que ajudin a interpretar una realitat cada cop més complexa. Entre mitjans per investigar històries profundes i compartir dades. Teixir complicitats Amb professionals i especialistes en tecnologia, sociologia, salut, cultura, educació…, per potenciar el periodisme de qualitat. Sense deixar d’escoltar i atendre la veu de l’audiència, per mantenir-se connectat amb la realitat.
7. La humanitat. El periodisme no pot perdre mai aquesta dimensió, que la diferència de les intel·ligències artificials. Cal narrar històries des del cor i l’empatia, donar veu a col·lectius invisibilitzats i posar les persones al centre és essencial per connectar emocionalment amb l’audiència i generar un impacte social transformador.
8. La llibertat. Aquest pilar fonamental del periodisme, ara trontolla més que mai! Per això cal assegurar que els professionals puguin treballar sense pressions polítiques, econòmiques ni socials.
9. L’accessibilitat. Arribar a tothom, sense barreres. Això implica crear continguts inclusius i accessibles per a persones amb discapacitats visuals, auditives o motrius, així com per a aquelles amb coneixements limitats en l’ús de la tecnologia: Plataformes en català, amb interfícies usables i amb continguts adaptats amb Lectura Fàcil d’entendre per totes les persones. (facilment.org)
10. La sostenibilitat. Els mitjans digitals també tenen una responsabilitat ambiental. Optimitzar l’ús de recursos tecnològics, reduint l’impacte del consum energètic de servidors, centres de dades i infraestructures digitals, optant per serveis d’allotjament sostenibles o impulsant iniciatives que promoguin l’eficiència energètica. També des de la dimensió educativa i informativa, oferint continguts que ajudin a conscienciar sobre el canvi climàtic, la transició ecològica i les accions concretes que poden assumir els lectors per contribuir a un món més sostenible.
Periodisme valuós
Per tal de consolidar aquest periodisme digital amb valors, exigeix que la societat —ciutadania, institucions i administracions— també assumim la nostra part de responsabilitat i adoptem actituds concretes.
Començant per entrenar la nostra mirada crítica i reflexiva, a l’hora d’accedir, analitzar, avaluar i crear informació. De manera particular, cal promoure l’educació mediàtica entre els col·lectius adolescent i jove, perquè desenvolupin aquestes capacitats i aprenguin a discernir i valorar continguts de qualitat.
Malgrat que ens hem avesat a informar-nos, a internet i al bar, de forma gratuïta, el periodisme de qualitat té un cost, hem de procurar garantir la continuïtat dels projectes periodístics sense dependre exclusivament de la publicitat o d’interessos externs, ja que això pot comprometre la seva independència editorial.
El nostre territori té la sort de comptar amb ràdios, revistes, diaris digitals i televisions que ens apropen a la quotidianitat més propera. En aquest sentit, el suport directe de la ciutadania als mitjans locals, a través de subscripcions o micromecenatges, pot ser una peça fonamental per assegurar la continuïtat d’aquest model arrelat al territori i a l’abast de tothom.
Periodisme de cada dia
Aprofitant que tots els sants tenen vuitada, els meus bons desitjos per tothom que comunica, d’una manera o altra. Tant de bo el sant protector ens ajudi a fer-ho amb encert i en positiu, a peu de carrer i a les xarxes. També encomano als mitjans, perquè siguin capaços d’adaptar-se als nous temps sense perdre la seva essència, per continuar sent una eina vital per a la nostra societat. Com Nova Tàrrega, des de fa més de vuitanta anys. Per molts anys i bona quinzena. xerpejant.cat