capçalera Càpsules TIC
Logotip del setmanari Nova Tàrrega

Penjador amb peces de roba de comerç just

Càpsula 197. ESS Nadal

A les golfes de casa, tenim l’armari dels pessebres. A l’interior hi reposen més de trenta representacions diverses del naixement de Jesús, que any rere any, he anat adquirint a la botigueta efímera de comerç just de Grup de Missions i Mans Unides de Tàrrega (grupdemissionsimansunides.tarregae.org).

A partir d’aquesta litúrgia nadalenca, vull dedicar la Càpsula TIC de l’Especial de Nadal de Nova Tàrrega, a fer propostes que ens ajudin a replantejar el nostre consum, fent-lo més responsable, conscient, just i sostenible, no només durant aquestes festes sinó també la resta de l’any.

Penjador amb peces de roba de comerç just

Ponent Coopera

(ponentcoopera.cat) Directori presentat recentment que agrupa entitats d’Economia Social i Solidària (ESS) i els productes, serveis i iniciatives que ofereixen a la Plana de Lleida. Impulsat per l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida, aquest projecte busca donar visibilitat a aquestes entitats i anima altres iniciatives del territori a sumar-s’hi. 

El directori, que ja compta amb més de quaranta propostes, permet fer cerques per sectors i codis postals. El nostre municipi hi és representat amb Cruma Taller (arts escèniques), Grup Alba (atenció integral a persones amb discapacitat), La Soll (l’espai autogestionat i cooperatiu, que també promou el consum responsable) i L’Oest (La xarxa d’informació positiva).

Pam a pam

(pamapam.cat) Projecte col·lectiu impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària (XES). 

La comunitat de xinxetes, formada per activistes voluntàries, s’encarrega d’identificar, entrevistar i catalogar iniciatives de consum responsable d’arreu del país. El mapa col·laboratiu inclou més de 1.600 iniciatives que fomenten el consum transformador en àmbits com l’alimentació, la salut, l’habitatge o la moda sostenible, alineats amb els valors de l’Economia Social i Solidària. A més, esdevé un espai d’encontre per generar aliances i impulsar l’intercooperació entre projectes amb valors socials i mediambientals.

Electrònica Justa

(electronicajusta.net) Campanya de SETEM Catalunya denuncia les vulneracions socials i ambientals associades a la indústria electrònica, alhora que lluita per una indústria electrònica global més ètica i sostenible. Al web de la iniciativa pots consultar un recorregut interactiu amb projectes, iniciatives o recursos per consumir aparells electrònics de manera responsable i gestionar-los adequadament al final de la seua vida útil, quan ja no els vulguis o no els necessitis.

Les Vides Que Vestim

(lesvidesquevestim.lacoordi.cat) Un webdoc de La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques –LaCoordi pels amics- que convida a explorar el recorregut humà darrere d’una peça de roba, des de l’origen dels materials fins a la seua comercialització. Convidant a reflexionar sobre la necessitat d’un model tèxtil més just i sostenible.

Jo Trio

(jotrio.cat/joc-interactiu/) Joc interactiu que et permet explorar l’impacte de les teves decisions de consum: cafè de comerç just o convencional, roba sostenible o fast fashion, banca ètica o especuladora… Descobreix com cada tria pot marcar la diferència per al planeta i les persones.

Juga Just

(jugajust.org) Pàgina interactiva creada per l’associació Shikamoo amb una dotzena de jocs i contes en línia que et permet introduir els més petits de casa en el comerç just, d’una forma divertida. Forma part del projecte #ReaccionaambelComerçJust de la Direcció General de Cooperació de la Conselleria de Serveis Socials i Esports del Govern de les Illes Balears. 

Comerç Just

El comerç just ofereix una alternativa transformadora al model tradicional, que sovint perpetua les desigualtats. Aquest model prioritza criteris d’equitat, sostenibilitat i dignitat laboral, contribuint a l’erradicació de la pobresa i a la promoció de condicions de vida justes per a les comunitats productores.

Quan consumeixes productes de comerç just ajudes a millorar la vida de molts petits productors i productores, que garanteixen articles de gran qualitat, distribuïts sense intermediaris i pels que reben un salari digne. A cop de clic, tens accés a diverses botigues de comerç just, amb passadissos específics per a les festes de Nadal.

Per exemple, l’ONG de cooperació internacional Intermon Oxfam i complementa la seua xarxa de botigues físiques d’arreu de l’estat amb una gran botiga virtual (tienda.oxfamintermon.org), on pots trobar gairebé de tot: des de parament de llar i decoració, fins a productes d’higiene i cosmètica natural, moda ètica i jocs. AlterNativa3 (alternativa3.com) és una cooperativa hi trobaràs productes certificats ecològics i d’elaboració artesanal, que ofereix oportunitats de consum responsable, sostenible i de qualitat.

Amb el mateix tarannà, i incorporant l’etiqueta eco-bio-just-local trobem la botiga Olokuti (olokuti.com) que gràcies a la xarxa estén l’oportunitat d’oferir alternatives de consum sostenible més enllà de les seues botigues físiques a Barcelona. A l’estil dels nostres veïns de FEM Cadena (femcadena.com) que ens ofereixen bons pensaments, bons aliments i cistells de fruita i verdures de quilòmetre zero i de temporada.

Nadal amb valor

Pots aprofundir en aquesta qüestió a LaCoordi (lacoordi.cat), la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya (cooperaciocatalana.gencat.cat) i la Coordinadora Estatal de Comerç Just, que ara fa la campanya Per Nadal, el comerç just, fa que tothom es trobi bé. (lesientabienatodoelmundo.org)

En un Nadal que sovint es veu embolicat pel consumisme, apostar pel comerç just és una manera de recuperar l’essència veritable d’aquestes festes: la solidaritat i la justícia social. Quan compres un regal de comerç just, estàs dient a la persona que el rep: No només he pensat en tu, sinó també en el món que construïm junts.

Per això, en aquest Nadal, i sempre que puguis, aposta per un consum que no només ompli el cistell, sinó que també construeixi un món més just i sostenible. Regala amb consciència, consumeix amb valors i fes que cada tria sigui un pas cap al canvi. Tu també contribuir que aquest sigui un Nadal diferent! Ens retrobem l’any vinent i a xerpejant.cat.